inquirybg

Resistensi Herbisida

Resistensi herbisida nuduhake kemampuan warisan biotipe ganja kanggo urip ing aplikasi herbisida sing gampang disebabake populasi asli. Biotipe minangka klompok tanduran ing sawijining spesies sing nduweni sipat biologis (kayata resistensi tumrap herbisida tartamtu) sing umume ora umum kanggo masarakat.

Resistensi herbisida bisa uga dadi masalah serius sing diadhepi petani Karolina Lor. Ing saindenging jagad, luwih saka 100 biotipe suket dingerteni tahan kanggo siji utawa luwih akeh herbisida sing digunakake. Ing North Carolina, saiki kita duwe biotipe goosegrass tahan terhadap herbisida dinitroaniline (Prowl, Sonalan, lan Treflan), biotipe koklebur tahan MSMA lan DSMA, lan biotipe ryegrass tahunan sing tahan karo Hoelon.

Nganti saiki, ora ana masalah babagan pangembangan resistensi herbisida ing North Carolina. Sanajan kita duwe telung spesies kanthi biotipe sing tahan karo herbisida tartamtu, kedadeyan biotipe kasebut gampang diterangake kanthi tuwuh panen ing monokultur. Petani sing muter pamulangan ora perlu kuwatir resistensi. Nanging, kahanan kasebut wis owah ing taun-taun pungkasan amarga pangembangan lan panggunaan nyebar sawetara herbisida duwe mekanisme aksi sing padha (Tabel 15 lan 16). Mekanisme tumindak nuduhake proses tartamtu sing nyebabake herbisida mateni tanduran sing rentan. Saiki, herbisida duwe mekanisme aksi sing padha bisa digunakake ing pirang-pirang tanduran sing bisa tuwuh kanthi rotasi. Sing dadi perhatian utamane yaiku herbisida sing nyandhet sistem enzim ALS (Tabel 15). Sawetara herbisida sing paling umum digunakake yaiku penghambat ALS. Kajaba iku, akeh herbisida anyar sing diarepake bisa didaftar sajrone 5 taun sabanjure minangka penghambat ALS. Minangka klompok, penghambat ALS duwe macem-macem ciri sing rawan nggawe resistensi tanduran.

Herbisida digunakake ing produksi panen amarga mung efektif utawa luwih irit tinimbang cara kontrol gulma liyane. Yen resistensi tumrap herbisida utawa kulawarga herbisida tartamtu saya berkembang, bisa uga ora ana herbisida alternatif sing cocog. Contone, saiki ora ana herbisida alternatif kanggo ngontrol ryegrass sing tahan Hoelon. Mula, herbisida kudu dideleng minangka sumber daya sing bisa dilindhungi. Kita kudu nggunakake herbisida kanthi cara sing ngalangi pangembangan resistensi.

Pangerten babagan evolusi penting banget kanggo ngerti carane supaya resistensi. Ana rong prasyarat kanggo evolusi resistensi herbisida. Kaping pisanan, gulma individu sing duwe gen sing menehi resistensi kudu ana ing populasi asli. Kapindho, tekanan pamilihan asil saka akeh nggunakake herbisida ing endi resistensi masarakat langka kasebut kudu diwenehake marang masarakat. Individu sing tahan, yen ana, kalebu persentase banget saka populasi umume. Biasane, wong sing resisten ana ing frekuensi mulai saka 1 ing 100.000 nganti 1 ing 100 yuta. Yen herbisida utawa herbisida sing padha kanthi mekanisme tumindak sing padha digunakake kanthi terus-terusan, individu sing rentan tiwas nanging individu sing tahan ora cilaka lan ngasilake wiji. Yen tekanan pamilihan terus nganti pirang-pirang generasi, biotipe tahan pungkasane bakal nggawe persentase populasi sing akeh. Ing wektu kasebut, kontrol gulma sing bisa ditampa ora bisa dipikolehi maneh kanthi herbisida utawa herbisida tartamtu.

Komponen sing paling penting kanggo strategi manajemen kanggo nyegah evolusi resistensi herbisida yaiku rotasi herbisida sing duwe mekanisme aksi sing beda. Aja ngetrapake herbisida ing kategori berisiko tinggi kanggo rong panen berturut-turut. Kajaba iku, aja nggawe luwih saka rong aplikasi herbisida berisiko dhuwur iki kanggo panen sing padha. Aja ngetrapake herbisida ing kategori risiko moderat kanggo luwih saka rong panen berturut-turut. Herbisida ing kategori berisiko kurang kudu dipilih nalika ngontrol komplek Campuran campuran utawa aplikasi berurutan herbisida sing duwe mekanisme aksi sing beda asring diarani minangka komponen strategi manajemen resistensi. Yen komponen campuran tank utawa aplikasi berurutan dipilih kanthi wicaksana, strategi iki bisa mbantu nundha evolusi resistensi. Sayange, akeh syarat campuran tank utawa aplikasi berurutan kanggo nyegah resistensi ora bisa dicampur karo campuran sing umume digunakake. Supaya efektif banget kanggo nyegah evolusi resistensi, kaloro herbisida sing digunakake kanthi runtut utawa campuran tank kudu duwe spektrum kontrol sing padha lan kudu tetep terus.

Yen bisa, gabungake praktik kontrol nonchemical kayata budidaya menyang program manajemen gulma. Jaga cathetan panggunaan herbisida sing apik ing saben lapangan kanggo referensi mbesuk.

Ndeteksi suket tahan herbisida. Umume gagal kontrol gulma ora amarga resistensi herbisida. Sadurunge nganggep yen suket sing isih ana ing aplikasi herbisida tahan, ilangake kabeh sebab penyebab kontrol sing kurang. Penyebab potensial kegagalan kontrol gulma kalebu perkara kayata kesalahan panggunaan (kayata tarif sing ora cukup, jangkoan sing kurang, penggabungan sing kurang, utawa kurang adjuvan); kahanan cuaca sing ora nyenengake kanggo kegiatan herbisida sing apik; wektu aplikasi herbisida sing ora tepat (khususe, nggunakake herbisida postemergence sawise suket gedhe banget kanggo kontrol sing apik); lan suket sing muncul sawise nggunakake herbisida cendhak.

Sawise kabeh panyebab kontrol sing kurang bisa diilangi, ing ngisor iki bisa uga nuduhake anane biotipe tahan herbisida: (1) kabeh spesies sing biasane dikontrol dening herbisida kajaba siji dikontrol kanthi apik; (2) tanduran sing sehat ing spesies kasebut dielingi ing antarane tanduran saka spesies sing padha sing dipateni; (3) spesies sing ora dikontrol biasane rentan marang herbisida sing dimaksud; lan (4) lapangan kasebut nduweni riwayat panggunaan akeh herbisida sing ditrapake utawa herbisida kanthi mekanisme aksi sing padha. Yen dicurigai resistensi, langsung mandheg nggunakake herbisida sing ditrapake lan herbisida liyane sing duwe mekanisme tumindak sing padha.

 


Wektu kiriman: Mei-07-2021